Εμφράξεις / Σφραγίσματα


Ως "έμφραξη" οι οδοντίατροι εννοούν το "σφράγισμα", δηλαδή την αναπλήρωση της μορφολογίας του δοντιού ή οποία έχει αλλοιωθεί κυρίως λόγω τερηδόνας. Τα υλικά με τα οποία οι οδοντίατροι εμφράσουν μια βλάβη (κοιλότητα) μπορεί να είναι το αμάλγαμα, ή ρητίνη, η πορσελάνη κ.α.

Οι εμφράξεις μπορεί να είναι άμεσες (αφού παρασκευαστεί κατάλληλα το δόντι, ο οδοντίατρος θα αναπληρώσει στην ίδια επίσκεψη την μορφολογία του δοντιού που έχει χαθεί με ρητίνη, αμάλγαμα κ.α.) ή έμμεσες (το τμήμα του δοντιού που έχει αλλοιωθεί, με την καθοδήγηση του οδοντιάτρου θα κατασκευαστεί σε οδοντοτεχνικό εργαστήριο και σε μία δεύτερη επίσκεψη ο οδοντίατρος θα ολοκληρώσει την έμφραξη). Οι έμμεσες εμφράξεις μπορεί να είναι ένθετες, επένθετες και το εμφρακτικό υλικό να είναι η ρητίνη, ρητίνη με ρινίσματα πορσελάνης, πορσελάνη κ.α.

Σημείωση: Στο οδοντιατρείο μας δεν χρησιμοποιούνται υλικά που εμπεριέχουν υδράργυρο (πχ. αμάλγαμα -μαύρο σφράγισμα). Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στον υδράργυρο ή να είναι ανήσυχοι για τις συνέπειές του. Έρευνες έδειξαν ότι η έκθεση στην ποσότητα του υδράργυρου από τις εμφράξεις είναι όμοια με οποιασδήποτε άλλης πηγής οι άνθρωποι δέχονται από το περιβάλλον. Παρ΄όλα αυτά όμως η FDA (USA food and drug administration) ADA (American Dental Association) εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης της χρήσης του ενώ ορισμένες χώρες την έχουν ήδη απαγορέψει.


Άγγελος Ι. Πλούμπης, Χειρουργός Οδοντίατρος, DDS | Οδοντίατρος στην Κω | Οδοντιατρείο Κως | Οδοντίατροι Κως