Οδοντικά Εμφυτεύματα


Η εισαγωγή των εμφυτευμάτων στην οδοντιατρική έθεσε τις βάσεις για ένα νέο επίπεδο φροντίδας και υπηρεσιών που επιτυγχάνει σήμερα ό,τι θεωρούσαμε αδύνατο μόλις πριν από λίγα χρόνια. Το οδοντικό εμφύτευμα είναι η πιο προηγμένη θεραπεία για την αντικατάσταση των ελλειπόντων δοντιών. Τα οδοντικά εμφυτεύματα βελτιώνουν το χαμόγελο, βοηθούν στην αποκατάσταση της δομής του προσώπου κάνοντάς το νεανικότερο και το σημαντικότερο; βοηθούν ώστε να απολαύσετε ξανά το μάσημα όλων των τροφών που σας αρέσουν συνεπώς και την ψυχολογία σας. Τα εμφυτεύματα και η οστική αναγέννηση είναι από τα πρόσφατα θαύματα της σύγχρονης ιατρικής.

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα; Τα εμφυτεύματα είναι μεταλλικοί άξονες (συνήθως από τιτάνιο) που χειρουργικά τοποθετούνται κάτω από τα ούλα σας και ενεργούν ως τεχνητές ρίζες δοντιών με την συνοστέωση (όταν ενώνονται με το οστό που είναι γύρω τους). Τα εμφυτεύματα προσφέρουν σταθερή στήριξη σε τεχνητά δόντια, είτε κάτω από μία μεμονωμένη στεφάνη (θήκη), είτε σαν στηρίγματα μία γέφυρας, είτε κάτω από μια τεχνητή οδοντοστοιχία.

Η κλασική γέφυρα (όπου τροχίζονται τα παρακείμενα δόντια ώστε να γίνουν τα στηρίγματα της γέφυρας) εξακολουθεί να παραμένει μια εξαιρετική επιλογή θεραπείας. Ωστόσο, πολλά άτομα που έχουν χάσει κάποιο από τα δόντια τους μπορεί να είναι διστακτικά στο τρόχισμα των παρακείμενων δοντιών, ειδικά όταν τα παρακείμενα δόντια είναι καθαρά από εμφράξεις (σφραγίσματα) και τερηδόνες. Για αυτά τα άτομα, ένα οδοντικό εμφύτευμα μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή.

Είναι όλοι υποψήφιοι για εμφυτεύματα; Πλέον η εφαρμογή των οδοντικών εμφυτευμάτων έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Μερικοί λόγοι για να αποκλείσουμε ένα οδοντικό εμφύτευμα ως επιλογή θεραπείας είναι: το ανεπαρκές πάχος των οστών, η κακή ποιότητα των οστών, μεγάλο διάστημα μεταξύ των άνω και κάτω δοντιών, εξωπραγματικές προσδοκίες για το αισθητικό αποτέλεσμα, η ηλικία (δε γίνεται να τοποθετηθεί εμφύτευμα σε άτομα που εξακολουθούν να αναπτύσσονται . Ορισμένες χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, ή η οστεοπόρωση μπορούν να εμποδίσουν την συνοστέωση των εμφυτευμάτων. Τα άτομα που καπνίζουν τακτικά έχουν συνήθως χειρότερη πρόγνωση για τα εμφυτεύματα σε μακροπρόθεσμη βάση.

Ωστόσο, με το σωστό προγραμματισμό θεραπείας, την επιλογή τοποθέτησης, καθώς και με τη χρήση του κατάλληλου ύφους του εμφυτεύματος, το ποσοστό επιτυχίας είναι πολύ μεγάλο. Για να μάθετε αν τα εμφυτεύματα είναι η σωστή επιλογή για εσάς, θα πρέπει να αξιολογηθεί το ιστορικό της υγείας σας, η ακτινογραφική εικόνα του στόματος σας και οι συνήθειές σας. Είναι επίσης πολύ πιθανό να χρειαστεί και μία αξονική τομογραφία η οποία συμβάλει στον καθορισμό της ποιότητας και της ποσότητας των οστών σας, μαζί με τον προσδιορισμό του σημείου τοποθέτησης και τον αριθμό των εμφυτευμάτων που θα απαιτηθούν για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Διαφορετικές περιοχές του στόματος συνήθως έχουν διαφορετικές ιδιότητες των οστών. Για παράδειγμα, το εμπρόσθιο τμήμα της κάτω γνάθου, έχει το πυκνότερο οστού, ενώ το πίσω μέρος της άνω γνάθου έχει συνήθως οστό που είναι πιο μαλακό και πιο πορώδες. Αν διαπιστωθεί ότι δεν έχετε αρκετό κόκκαλο σε ορισμένα σημεία η πρόγνωση ενός εμφυτεύματος δεν είναι καλή. Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η επιτυχία τοποθέτησης ενός οδοντικού εμφυτεύματος μπορεί να αυξηθεί είτε από φυσικό ή είτε από συνθετικό οστικό μόσχευμα.

Η φροντίδα των εμφυτευμάτων. Η μακροπρόθεσμη επιτυχία των εμφυτευμάτων καθορίζεται από τη σχολαστική στοματική υγιεινή και τις τακτικές οδοντιατρικές επισκέψεις. Αν δεν μπορείτε να καθαρίζετε τις κοιλότητες γύρω από τα εμφυτεύματα μπορεί να αναπτυχθεί η περιοδοντική νόσος που για τα εμφυτεύματα ονομάζεται περιεμφυτευματίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή των ιστών γύρω από εμφυτεύματα. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να χρησιμοποιείται σχολαστικά το βούρτσισμα, το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια, όπως κάνατε και με τα κανονικά σας δόντια.

Η διαδικασία εμφύτευσης είναι επώδυνη; Η διαδικασία εμφύτευσης πραγματοποιείται χωρίς ταλαιπωρία, με τη βοήθεια της τοπικής αναισθησίας. Μετεγχειρητικά μπορεί να υπάρχει μία ήπια έως μέτρια ενόχληση και κάποιο πρήξιμο, αλλά με τα αναλγητικά και τα αντιφλεγμονώδη που συνταγογραφούνται τα μετεγχειρητικά συμπτώματα ελέγχονται πλήρως.


Άγγελος Ι. Πλούμπης, Χειρουργός Οδοντίατρος, DDS | Οδοντίατρος στην Κω | Οδοντιατρείο Κως | Οδοντίατροι Κως